Hanzo van Beusekom
Hanzo van BeusekomBestuurslid
Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Plenaire ochtendsessie | 11.00 – 12.15 uur

Bijbenen

Eind dit jaar treedt dan eindelijk een nieuwe wet in werking die de handel in crypto’s gaat reguleren. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) krijgt daarmee instrumentarium in handen om beleggers beter tegen uitwassen in die handel te beschermen; al kan dat natuurlijk maar tot op zekere hoogte. In de tussentijd is AI de grote blikvanger geworden. Hoe beent de AFM dergelijke ontwikkelingen eigenlijk zelf bij en waar moeten beleggers in de tussentijd oog voor proberen te houden?

Biografie

Hanzo van Beusekom is sinds 1 juni 2018 bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Binnen het bestuur is hij verantwoordelijk voor het toezicht op kapitaalmarkten, accountancy, het programma datagedreven toezicht en de implementatie van MiCAR. Van Beusekom is lid van de Raad van Bestuur van IOSCO, verantwoordelijk voor wereldwijde standaardisering van effectenmarkten, en hij is plaatsvervangend bestuurslid bij ESMA.

Van Beusekom was van 2011 tot 30 mei 2018 partner bij een strategisch adviesbureau dat zich specialiseert in het versterken van toezicht. Hij ondersteunde meer dan twintig toezichthoudende organisaties in binnen- en buitenland.

Met zijn benoeming in het bestuur in 2018 keerde Van Beusekom terug bij de AFM, waar hij van 2003 tot 2010 al werkzaam was. Hij bekleedde er leidinggevende posities op het gebied van toezicht op grote financiële ondernemingen en strategische analyse. Eerder was hij strategieconsultant bij The Boston Consulting Group. Bij de AFM is hij gestart met de focus op domeinoverstijgend toezicht en vernieuwing om haar toezicht meer data- en technologiegedreven te maken. Van 1 september 2019 tot 1 februari 2020 is hij waarnemend voorzitter geweest.

Van Beusekom is gericht op het bijdragen aan organisaties die publieke waarde creëren. Zijn focus ligt daarbij op verandering die de effectiviteit van deze organisaties vergroot. Met zijn ervaring in verschillende rollen acteert hij als een aanjager van vernieuwing in het toezicht. Van Beusekom studeerde economie in Amsterdam. Hij behaalde een MBA aan INSEAD in Fontainebleau.

Hanzo van Beusekom is getrouwd en heeft twee kinderen.